Informatie aanvragen
21-01-2024

Q-Roof PVT systeem 2.0

De laatste maanden is het wat stiller geweest betreffende het Q-Roof systeem. Achter de schermen is er wel hard gewerkt aan een totaal nieuw concept “aldus Jesse van der Woude CEO Q-Roof bv”

In 2023 is er een afstudeer onderzoek uitgevoerd door een student van ZUYD Hogeschool opleiding Energy Enginering. Het onderzoek was gericht op het Q-Roof systeem in combinatie met Solar dakpannen van Solinso. De onderzoeksvraag was:

“Wat is de performance van het BIPVT product gebaseerd op het Q-Roof en Solinso product, ten opzichte van het BIPV product van Solinso Separaat van het T product van Q-Roof”

Daarbij was de hypothese:

“Door het toepassen van het Q-Roof T product wordt de temperatuur van het PV-paneel verlaagt, dit heeft een positief effect op het elektrisch rendement”.

Testopstelling 1.0


De betreffende student is met succes afgestudeerd en heeft zijn onderzoeksvraag goed kunnen beantwoorden. Mede door metingen van ZUYD Hogeschool zijn wij tot een conclusie gekomen dat het Q-Roof systeem geen negatief effect heeft op de werking van het Solinso paneel, een grote verbetering van het systeem kon ook niet worden waargenomen. Dit is een mooi resultaat omdat de producten prima samen zijn te gebruiken. Echter het onderzoek loopt nog verder, uit het onderzoek zijn aanbevelingen gekomen.

Een van de belangrijkste aanbeveling is het vergroten van het contactoppervlak met de lucht en de massa. Hierbij kijken wij ook naar de standaard PVT oplossingen. Tegenwoordig worden ook wel PVT zonnepanelen geproduceerd waarbij de warmte-opnemende unit onder het zonnepaneel steeds meer op een radiator begint te lijken. Door naar deze evolutie te kijken heeft Q-Roof de mogelijkheid gevonden om verschillende zaken aan te passen.

1. Er wordt gebruik gemaakt van een RVS geribbelde leiding, door de ribbels ontstaat er meer contactoppervlak met de lucht wat voor een water/water warmtepomp essentieel is.

2. In het midden van het Q-Roof lamel is ruimte gemaakt voor het plaatsen van een leiding, zo komt er twee keer zoveel leiding in het Q-Roof systeem. Hierdoor ontstaat meer opslagcapaciteit op hetzelfde oppervlak. 

Bijgaande afbeelding laat een demobord zien van RVS leidingen verdeeld over een dubbele streng. Wanneer dit geleverd gaat worden zal het lamel door een nieuw matrijs worden geproduceerd. Deze is nu met de hand gemaakt als voorbeeld, boven het nieuwe concept, onder het oude lamel met een enkele leiding. 

 

3. Door voldoende ventilatie onder de dakpannen te creëren kunnen wij een water/water warmtepomp op het Q-Roof systeem aansluiten. Bestaande PVT panelen halen hun energie vooral uit ventilatielucht. Door het Q-Roof systeem goed te ventileren krijgt het een werking waarmee een water/water warmtepomp gevoed kan worden.

4. De lamellen die contact maken met de pannen nemen warmte op uit de zon, de lamellen die contact maken met de lucht in de spouw onder het dak nemen ook wanneer het donker is energie uit de lucht. Zo kan een water/water warmtepomp op donkere dagen of zelfs in de nacht warmte creëren voor het verwarmen van een woning.

5. Het Q-Roof systeem bieden wij aan op een esthetische oplossing in de vorm van een "solar terrasoverkapping of carport". Ook hier heeft een student van ZUYD Hogeschool een rol gespeeld, als studie opdracht heeft een student van bouwkunde een overkapping ontworpen.  

6. Het Q-Roof systeem onder solar-dakpannen op een overkapping dient op deze manier als een multifunctionele stille buitenunit voor een water/water warmtepomp.


Om de werking definitief aan te tonen zijn alle componenten nu compleet en start deze maand de bouw van onze demo opstelling 2.0, ZUYD Hogeschool gaat helpen met het onderzoek. Wij willen nu vooral weten hoe goed het lamel gaat werken en of er niet een totaal andere lamel gemaakt moet worden. Hierbij zijn materiaal keuzes en de vorm van het lamel van belang.

Nieuwsgierig geworden naar ons innovatieve Q-Roof systeem? Neem dan vrijblijvend contact op door te bellen of mailen met Jesse van der Woude | CEO Q-Roof bv.

Tel: 06-27436437
Mail: Jesse@q-roof.nl

Komende maanden gaan wij meer nieuwsberichten schrijven over de bouw van het systeem, natuurlijk berichten wij jullie over de resultaten.