Informatie aanvragen
22-09-2022

Investeren in zonnepanelen met een warmtepomp interessant? Onderstaand een verhelderend rekenvoorbeeld

Om met juiste gegevens te rekenen hebben wij op de website Gaslicht.com de tarieven opgezocht.
Figuur 1. Geeft een overzicht van de gemiddelde prijs.

Figuur 1. Energietarieven op 22-9-2022 bij een gemiddeld gezin.

Op Prinsjesdag 2022 werd bekend dat de overheid een kosten plafond heeft ingesteld bij onderstaande tarieven. Daarboven mogen er hogere tarieven worden gerekend. Figuur 2. Geeft dit energieplafond aan.Figuur 2. Energie plafond

In dit voorbeeld gaan wij een gezinswoning verwarmen met een full elektrische warmtepomp. Het huishouden gebruikt 4000 kWh de warmtepomp gaat ook nog eens 4000 kWh gebruiken. Er is nu geen gasaansluiting meer aanwezig. Het woonhuis is op laagtemperatuur verwarmd en rond het jaar 2010 gebouwd. Het huis is redelijk goed geïsoleerd en geschikt voor een warmtepomp.

Om te begrijpen wat een warmtepomp doet hebben wij onderstaande uitleg opgeschreven.
De efficiëntie van een warmtepomp wordt aangegeven met een COP waarde. Hoe hoger de COP waarde hoe efficiënter de pomp is. Een warmtepomp met een COP waarde van 4 heeft 1 kWh nodig om 4 kWh te vervangen. Of beter een warmtepomp met een COP van 4 maakt van 1 kWh 4 kWh.

1 m³ gas is gelijk aan 9,8 kWh dus een warmtepomp met een COP van 4 heeft 2,45 kWh nodig om 1 m³ gas te vervangen. Nu komt een belangrijk financieel punt, 2,45 kWh is goedkoper dan 1 m³ gas.

Figuur 3. Laat de berekening zien.

Figuur 3. COP waarde warmtepomp

Energie prijsplafond overheid
Het energieprijsplafond is ingevoerd waardoor we met twee tarieven voor gas en elektriciteit moeten rekenen. Onderstaande berekening is nog steeds het voorbeeldgezin met een full elektrische warmtepomp zonder gasaansluiting. Het totaal verbruik is 8000 kWh per jaar.Wanneer bovenstaand gezin geen zonnepanelen heeft moeten ze € 513,33 per maand betalen.
Dit zijn alleen de kosten voor elektriciteit. Gaat dit gezin geen warmtepomp plaatsen maar alleen gas verbruiken en daarnaast gewoon elektriciteit inkopen voor het normale gezinsleven dan komt er onderstaande berekening uit.Het gezin gaat € 517,13 betalen met de energietarieven zoals deze tegenwoordig zijn.
Met de warmtepomp zonder zonnepanelen betaald het gezin € 513,33 per maand.

De besparing die de warmtepomp oplevert is € 3,79 per maand. De conclusie is nu dat het investeren in een warmtepomp totaal niet loont wanneer er geen zonnepanelen worden geplaatst. Buiten de minimale besparing moet er fors worden geïnvesteerd in de warmtepomp. Mogelijk loont het iets meer bij een hogere COP waarde. Echter COP 4 mag gemiddeld zijn. Onderstaand een berekening wanneer er wel zonnepanelen worden geplaatst.

Wat kosten zonnepanelen en een warmtepomp?
Het investeren in zonnepanelen met een warmtepomp is een fors bedrag, er zijn gelukkig goede regelingen om dit aan te kunnen schaffen zonder hoge maandlasten. Om bij ons voorbeeld gezin te blijven, we moeten 8000 kWh kunnen opwekken met de zonnepanelen en met de warmtepomp volledig neutraal uit te kunnen komen. Om 8000 kWh te kunnen opwekken rekenen we met onderstaande bedragen:De totale investering is nu € 22.320,- dit is een groot bedrag maar met de huidige energietarieven goed terug te verdienen. € 22.320,- /  € 6.205,50 = 3,6 jaar.

Het is natuurlijk goed mogelijk dat u deze grote investering niet kan betalen. Daarom heeft de provincie in Limburg de duurzaamheidslening van Duurzaam thuis. Hier kunt u tegen 2% rente een lening afsluiten die over 15 jaar kan worden terug betaald. Onderstaand een snelle berekening waar u geen rechten aan kunt verlenen.Door de lening te gebruiken kunt u de vaste lasten per maand bij de huidige energiekosten verlagen met € 355,63 per maand. Gaan de energiekosten omhoog gaat u meer besparen, gaan de kosten omlaag zal dit bedrag iets lager uitvallen. De conclusie is dat u zonder lening een heel hoog rendement op spaargeld heeft, gaat u niet zelf investeren kunt u nog steeds heel veel geld besparen door de duurzaamheidslening te gebruiken. 

Kanttekeningen
- Deze oplossing is helaas niet voor iedereen weggelegd, het huis moet geschikt zijn voor een warmtepomp. Daarnaast moet het dak groot genoeg zijn om 4000 of het liefst 8000 kWh op te wekken.

- De kWh prijs kruipt steeds dichter naar het gastarief waardoor elektrificeren minder interessant kan worden. In ons voorbeeld was het alleen verwarmen met de warmtepomp erg duur. Dit komt vooral doordat de aanschaf van de warmtepomp hoog is.

- Het gebruiken van zonnepanelen met een warmtepomp is nu vooral interessant wanneer er nog gesaldeerd mag worden. In de winter wekken zonnepanelen nu eenmaal minder op en moet de warmtepomp juist harder werken. Mogelijke accu’s kunnen de zomer niet naar de winter brengen.

- Door de invoering van het prijsplafond op gas tot 1200 m? van € 1,50 en de maximale prijs van kWh van € 0,70 kruipt de kWh prijs te veel naar de gasprijs. De normale factor tussen gas en elektriciteit was altijd rond de 4/4,5 nu is deze in veel gezinnen naar een factor 3 tot 2 aan het kruipen. Hierdoor is het verwarmen met bijvoorbeeld een airco warmtepomp minder interessant omdat deze apparaten niet altijd de hoogste COP waardes hebben.

Advies
Het investeren in zonnepanelen is steeds interessanter aan het worden aangezien de kWh prijs steeds hoger aan het worden is. De warmtepomp is alleen interessant wanneer uw woning hier geschikt voor is.  Er moet dus goed gerekend worden voordat je zomaar overstapt op een warmtepomp. Wanneer een warmtepomp niet goed werkt kan het zomaar zo zijn dat uw energierekening hoger is dan vooraf.

Heeft u interesse in een van onze producten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.