Heerlen, 31 mei 2022. Minister Jetten heeft aangekondigd dat de afbouw van de salderingsregeling wederom wordt uitgesteld met 2 jaar. Dit betekend dat er begonnen wordt met het afbouwen van de salderingsregeling in 2025 in plaats van in 2023. Of na 2025 echt afgebouwd gaat worden is maar de vraag aangezien de regeling al meerdere keren is uitgesteld.
Door de salderingsregeling is het voor consumenten mogelijk om een energie tegoed op te bouwen gedurende een jaar, het opgebouwde tegoed is energie die wordt terug geleverd aan het net. Als bijvoorbeeld in de winter minder energie wordt opgewekt dan wordt verbruikt zal het tekort worden aangevuld met energie uit het net. De energie die geleverd is uit het net en de overtollige energie die u als zonnepanelen bezitter teruggeleverd hebt aan het net, worden door middel van de salderingsregeling met elkaar verrekend. Hierdoor gaat energie die u niet direct gebruikt niet verloren, maar deze wordt verrekend met aangekochte energie. De vergoeding heeft de hoogte van de ingekochte kilowatts.
Voorbeeld:
U betaald € 0,30 per kWh, u neemt in de winter een kilowatt terug, dan krijgt u ook € 0,30 vergoed.
Levert u 2000 kWh terug aan het net en neemt u ook weer 2000 kWh terug dan heeft u onder aan de streep geen kosten voor uw afname.
Uitstel
Afgelopen januari was de verwachting van het kabinet dat de afbouw van de salderingsregeling met 1 jaar zou worden uitgesteld, echter omdat het niet haalbaar was voor het kabinet is afgelopen mei besloten om een uitstel van 2 jaren te verlenen. Dit betekend dat er in de jaren 2023 en 2024 nog volledig gesaldeerd kan worden volgens de huidige salderingsregeling. De afbouw van de salderingsregeling zal dan vanaf 1 januari 2025 beginnen. In 2025 zal worden begonnen met een eenmalige grote stap van 36% (afbouw) van de salderingsregeling om de voorbije jaren in te halen. In de jaren daarop wordt de afbouw van de salderingsregeling voortgezet met het oorspronkelijke jaarlijkse percentage van 9%. Dit kan de overheid alleen doorvoeren wanneer iedereen een verrekenbare meter heeft, voorlopig is dit nog niet het geval.
In principe is het niet heel erg wanneer de salderingswet wordt afgebouwd. Het is nu al goed mogelijk om het grootste gedeelte van de opgewekte elektriciteit zelf in huis te houden. Dit kan door bijvoorbeeld de wasmachine, droger en vaatwasser overdag aan te zetten. Al onze systemen zijn al aan te sluiten op een thuis accu waarmee u de dagproductie kan opslaan, verder zijn er steeds meer mensen met een elektrische auto waardoor er veel stroom niet meer het net op hoeft. Daarbij zal de vergoeding van het terug leveren na 2025 niet helemaal verdwijnen, met de stijgende energiekosten zal deze vergoeding nog steeds lucratief zijn om zonnepanelen aan te schaffen en een deel terug te leveren. "Ook na 2031 zal dit lucratief blijven", aldus Jesse van der Woude (directeur Q-Roof).
De jaarlijkse afbouw van de salderingsregeling zal aanhouden tot 2031 waardoor deze dan op 0% uitkomt. Met als gevolg dat de salderingsregeling per 1 januari 2031 niet meer van toepassing zal zijn en er ook niet meer gesaldeerd kan worden door eigenaren van zonnepanelen in Nederland.
Interessante investering
Ondanks dat de salderingsregeling per 1 januari 2031 volledig afgebouwd is blijft het interessant om te investeren in zonnepanelen. Als u investeert in zonnepanelen voor 2031 kunt u nog gebruik maken van de salderingsregeling. Zonnepanelen hebben een technische levensduur van 25 jaar en worden in de meeste gevallen terug verdiend in circa 3,5 jaar tijd. Dat wil zeggen dat u na de terugverdientijd nog meer dan 20 jaar kosteloos energie opwekt met als voordeel dat uw energierekening vele male lager zal zijn dan de energierekening van een huishouden dat geen gebruik maakt van zonnepanelen.
Heeft u een vraag over zonnepanelen, de Q-Roof zonneboiler, infrarood verwarming, of een van onze andere innovatieve en duurzame oplossingen? Bel ons direct via 085-0602167.