Informatie aanvragen

Werking Q-Roof

Q-Roof werkt anders dan andere zonne-energiesystemen. Het grootste verschil met conventionele zonnepanelen is dat Q-Roof zonnecollectoren niet óp, maar ónder het pannendak worden geplaatst. Verder kan het systeem, behalve voor het verwarmen van water, ook worden benut om de woning te koelen.
 

Hoe werkt Q-ROOF?

Q-Roof vangt de warmte op die de zon ons dagelijks, gratis levert. In tegenstelling tot zogenaamde PV-zonnepanelen worden zonnecollectoren gebruikt voor het verwarmen van water en niet voor het opwekken van elektriciteit.

Q-Roof zonnecollectoren worden niet op, maar onder het dak van een woning geplaatst. Dat heeft behalve esthetische ook praktische voordelen. Op die manier wordt namelijk niet alleen de stralingswarmte maar ook de warmte van de lucht tussen het dakbeschot en de dakpannen benut. Waar bij zonnepanelen het rendement bij (zeer) hoge temperaturen afneemt, neemt het rendement van Q-Roof juist toe naarmate het warmer wordt.

Het Q-Roof systeem bestaat uit aluminium geleiders ('vingers'), die met een profiel aan de pannenlatten zijn bevestigd en op een slimme manier contact maken met de dakpan. Deze geleiders dragen de opgevangen warmte over op een ononderbroken slangensysteem waar continu vloeistof doorheen loopt. Deze vloeistof verwarmt het (tap)water in een voorraadvat (boiler) voor tot maximaal 50 graden.
 

Toepassingen

Q-Roof kan worden gecombineerd met bestaande verwarmingssystemen. Het voorraadvat van de collector kan worden aangesloten op een cv- of combiketel die het water indien nodig naverwarmt. Zo heeft u warm water in keuken en badkamer. De collector kan ook met tussenkomst van een warmtewisselaar toegepast worden om bijvoorbeeld zwembadwater te verwarmen. Het zwembad doet dan in feite dienst als voorraadvat.

Het is zelfs mogelijk het systeem direct aan te sluiten op moderne wasmachines. Het water is doorgaans warm genoeg om te wassen op lage temperaturen (30-40 graden). Verder kan de collector als warmtebron fungeren voor lagetemperatuurverwarming (LTV) van een woning. Omgekeerd kan via de vloerverwarming – 's avonds en 's nachts – de woning worden gekoeld. Q-Roof kan dus in de winter overdag en in de zomer 's nachts zorgen voor een comfortabel binnenklimaat.
 

Hybride systemen

Het is ook mogelijk Q-Roof te combineren met bestaande zonne-energiesystemen. Zo is het bijvoorbeeld een optie om Q-Roof te combineren met zogenaamde PV-zonnepanelen, die gebruikt worden om elektriciteit op te wekken uit zonne-energie. Deze werken minder efficiënt bij zeer hoge temperaturen. Door gebruik te maken van de koelmogelijkheid van Q-Roof, kan het rendement van deze panelen worden geoptimaliseerd. Bovendien kunnen Q-Roof zonnecollectoren en PV-zonnepanelen ook naast elkaar gebruikt worden om parallel groene stroom op te wekken en water te verwarmen.

Tot slot kan Q-Roof ook worden gebruikt in combinatie met een warmtepomp. Een waterpomp haalt, met behulp van een warmtewisselaar, warmte diep uit de grond en verwarmt daarmee net als Q-Roof tapwater en de woning. Het Q-Roof systeem kan dan worden gebruikt om warmte aan de bodem 'terug te geven' ('bodemregeneratie') op warme dagen.

Meer weten over het Q-Roof systeem? Neem dan vrijblijvend contact met ons op door te bellen naar 06-27436437