Informatie aanvragen
20-01-2022

128 zonnepanelen aan het Herdenkingsplein te Maastricht

Maastricht, dinsdag 20 januari 2022. Medio november plaatste Q-Roof Solar, in opdracht van de vereniging van eigenaren, zonnepanelen op de stadsvilla’s en penthouses aan het Herdenkingsplein te Maastricht. De bijzondere woningbouw aan het plein werd ontworpen door architectenbureau Boosten en Rats.

Het gebouw werd gebouwd in 1995 en bestaat in totaal uit 21 wooneenheden met daarnaast nog twee lagen met garages. Maar liefst 16 van de 21 wooneenheden doen actief mee met deze duurzame investering. Het project bevat 128 JA Solar 370 Wp zonnepanelen met in totaal 16 systemen en SolarEdge optimizers. De groepenkasten zijn aangepast naar de laatste norm. De gehele installatie is volgens Scope 12 normen voor onder andere de opstalverzekering gecontroleerd. De keuring is gedaan door het SCIOS Scope 12 gecertificeerd bedrijf EPM. Q-Roof heeft hier laten zien vakkundig werk te leveren aangezien er uit de Scope 12 keuring geen opmerkingen of aanpassingen nodig blijken te zijn.

Herdenkingsplein te Maastricht
De stadsvilla’s en penthouses zijn gelegen aan het Herdenkingsplein, een plein dat mede bekend staat doordat de Kunstacademie, Hogeschool Zuyd Maastricht Institute of Arts hier gevestigd is. De bekende architect Wiel Arets ontwierp het bijzondere gebouw van de Hogeschool Zuyd. Het Herdenkingsplein zelf werd ontworpen door stedenbouwkundige Rein Geurtsen, in samenwerking met het Delftse architectenbureau Mecanoo waar ook architecte Francine Houben erbij werd betrokken. Zij ontwierp onder andere de bibliotheken van Birmingham en New York.
"Het werd al snel duidelijk dat het Herdenkingsplein een grote architectonische waarde heeft en dat zichtbare zonnepanelen op deze bijzondere plek niet gewenst zouden zijn. Door de de panelen enkel vlak, onder een hoek van 13 graden, te plaatsen werd er een passende oplossing gevonden en zijn de zonnepanelen niet zichtbaar vanaf het plein", aldus Jesse van der Woude (directeur Q-Roof Solar).

Technische commissie
Het bestuur bestaat uit zes woningeigenaren waarvan er twee de technische commissie vormen: George van Neijenhoff en Nico Quadvlieg. In een algemene ledenvergadering, los van het bestuur, is het idee om zonnepanelen te plaatsen aangedragen door de technische commissie. Het idee kwam niet alleen voort uit de wens voor verduurzaming, maar ook de stijgende energieprijzen speelden een rol. Diverse offertes werden opgevraagd en daaruit vloeide het initiële idee om binnen de beschikbare oppervlakte het dak in gelijke delen te verdelen en voor iedere bewoner een oppervlakte te realiseren. De VVE (vereniging van eigenaren) moest toestemming verlenen om het dak vrij te geven, deze is immers gemeenschappelijk, waardoor alle woningeigenaren moeten instemmen. 

"Er komt bij een traject als deze vaak heel wat kijken. Denk hierbij aan een ALV en randvoorwaarden zoals de opstalverzekering, brandveiligheidseisen en schade- en risicoanalyse. Gelukkig verliep dit alles soepel, onder andere door de inzet van de technische commissie", aldus George van Neijenhoff (technische commissie VVE).

Projectuitvoering
Q-Roof heeft het gehele project uitgevoerd onder leiding van Jesse van der Woude. 
"Al tijdens de eerste gesprekken bleek Jesse erg deskundig. Er werd gekozen voor de beste technische oplossing: Tier 1 zonnepanelen. Zowel de kwalitatieve als kwantitatieve eisen werden door de technische commissie opgevolgd en beoordeeld. Daarnaast investeerde de technische commissie tijd en moeite in het organiseren van drie presentaties om vragen te beantwoorden, berekeningen te laten zien en onder andere het elektrisch werk toe te lichten. Het plaatsen van de panelen ging vervolgens als een spreekwoordelijke trein. Tijdens de opstart bleek dat de leidingkokers, die worden gebruikt om bij de omvormers in de woningen te komen en te voorzien van stroom, nog een kleine uitdaging vormden. Dit werd snel en deskundig opgelost. Tijdens en na het project overheerste de gestructureerde aanpak van alle betrokkenen, niet alleen de afwerking werd netjes volbracht ook tijdens de werkzaamheden werd alles direct opgeruimd. Tot slot bestond de montagegroep uit een groep klantvriendelijke mensen die alle bewoners, waar gewenst, keurig te woord stonden", aldus George van Neijenhoff (technische commissie VVE).

Toekomstvisie
Door de succesvolle afronding van dit project kunnen maar liefst 16 wooneenheden zelf elektriciteit opwekken. De volgende stap in de verduurzaming van het gebouw is het verbeteren van de isolatiewaarde door de dubbele beglazing te vervanging door HR++ glas. In de toekomst zullen we ook kijken naar een eventuele hybride oplossing met warmtepompen. 
"Naast de initiële opdracht is een tweede opdracht verleend aan Q-Roof in het kader van het moderniseren van de elektrische verdelers: deze voldeden helaas niet meer aan de gestelde norm", aldus George van Neijenhoff (technische commissie VVE).

Teamwork
Het team van Q-Roof bestaat uit een groep gemotiveerde mensen met een overduidelijke passie voor duurzame techniek. "Q-Roof is dan ook niet zomaar een installatiebedrijf van duurzame energieoplossingen, het deskundige team is iedere dag opnieuw bezig met het nadenken over en bedenken van nieuwe duurzame technieken. Dit heeft al geleidt tot het gepatenteerde Q-Roof product: het Q-Roof zonnecollectorsysteem. Toepassingen op en rond Q-Roof worden wekelijks onder de loep genomen, waardoor de ontwikkeling van onze kennis en productgroep steeds verder gaat", aldus Jesse van der Woude (directeur Q-Roof BV).

Heeft u een vraag over zonnepanelen, de Q-Roof zonneboiler, infrarood verwarming, of een van onze andere innovatieve en duurzame oplossingen? Bel ons direct via 085-0602167.