Informatie aanvragen
03-06-2024

Zonnepanelen zijn nog altijd rendabel.

Er zijn verschillende verwarringen die versterkt worden door media die het vaak verkeerd uitleggen.
1. De vergoeding boven salderen
Bij verschillende energiemaatschappijen kregen klanten een hogere vergoeding bij de stroom die ze op jaarbasis teveel hebben opgewekt en niet zelf consumeren. Deze vergoeding is nooit erg hoog geweest, bij enkele energiemaatschappijen was dit iets hoger om mensen te lokken. Echter is het nooit slim geweest om meer zonnepanelen te kopen dan je nodig hebt. Wek nooit meer op dan je op jaarbasis verbruikt. De vergoeding die je kreeg voor het overschot was nooit voldoende om je aanvullende investering goed terug te verdienen. De meeste mensen wekken ook niet meer op dan ze op jaarbasis verbruiken. Met andere woorden “dat maatschappijen dit lokkertje hebben afgeschaft heeft voor de meeste consumenten geen invloed”.
2. Ik moet een terug lever boete betalen
De term “terug lever boete” is door de media gecreëerd, het is nooit het geval dat je boetes moet betalen. Bij verschillende leveranciers (nog lang niet allen) wordt er over het deel dat je op jaarbasis terug levert een kleine vergoeding verrekend. Je krijgt dit gedeelte niet terug. Bij een gemiddelde woning in Nederland met bijvoorbeeld 8 zonnepanelen gebruikt u 1000 kWh zonder dan dit op het net komt, de overige 2000 kWh saldeert u op het net. Voor deze saldering krijgt u tussen de € 10,- tot 12,50 per maand niet terug, dit is afhankelijk van uw leverancier. Door deze kleine inhouding gaat uw terugverdientijd niet met jaren naar achteren en is uw systeem snel terugverdiend. Er gaan nu al stemmen in de tweede kamer dat ze af willen van deze vergoeding.
3. De saldering schaffen ze af per 1 januari 2027
De salderingswet is in februari van dit jaar voor onbekende datum verlengd. Het wetsvoorstel van de tweede kamer is door de eerste kamer weggestemd. Nu is er een concept regeerakkoord opgesteld door het nieuwe kabinet, hierin is aangegeven dat ze de saldering per 1 januari 2027 willen afschaffen. Dit soort uitspraken zijn erg schadelijk, echter is het zeer onwaarschijnlijk dat op deze manier de wet wordt afgeschaft. Ten eerste moet er een wetsvoorstel opgesteld worden, die later ook nog goedgekeurd moet worden door de eerste kamer. In het verleden duurde dit proces jaren, en in veel gevallen werd de wet vervolgens weer verlengd. Ook wanneer na 2027 de wet veranderd zal er een goede overgangssituatie gecreëerd moeten worden. De afschaffing van de salderingswet is dus geen fijt maar een concept voorstel.
4. Wat als de salderingswet echt is afgeschaft?
De energieprijzen lijken alleen maar hoger te worden, over de afgelopen 10 jaar zijn prijzen alleen maar gestegen. Betaalde u 5 jaar geleden nog maar € 0,15 per kWh, is dat nu tussen de € 0,30 en € 0,35 per kWh. 5 jaar geleden kochten ook al veel mensen zonnepanelen, houd je nu minimaal de helft van de opgewekte stroom in huis dan heeft u het zelfde terugverdienmodel dan 5 jaar geleden. Wenst u een thuisaccu, dan kunt u nog veel meer in huis houden. Echter is dit de situatie die pas ontstaat wanneer de salderingswet weg is. Dit is op dit moment nog lang niet het geval. Omdat zonnepanelen nog nooit zo goedkoop zijn geweest is het de meest rendabele investering die u kunt doen. Geld op uw bankrekening laten staan of beleggen in aandelen is veel minder rendabel dan zonnepanelen kopen.
Heeft u vragen of na het lezen van dit artikel toch interesse gekregen in zonnepanelen? Dan helpen wij u vrijblijvend verder. Neem contact op door te bellen naar: 06-27436437 of vraag een offerte aan via onze website: >>